Harjoituksia ainemäärällä

Ainemäärä, harjoitus 1

Liuoksessa on 20 g etanolia (alkoholi virvoitusjuomissa). Etanolin molekyylikaava on CH3CH2OH. Mikä ainemäärä etanolia liuoksessa on? Kuinka monta etanolimolekyyliä liuos sisältää?

Harjoitustehtävä veden ainemäärällä

Kuinka monta moolia on 25 grammassa vettä?

Litiumoksidin massan selvittäminen, kun tunnetaan ainemäärä

Litiumoksidia (Li2O) on 4,50 moolia. Kuinka monta grammaa tämä on?

9 vastausta artikkeliin “Harjoituksia ainemäärällä”

  1. Moi Samuli & muut! Kiitän jo tässä vaiheessa vaivannäöstä, jota olette nähneet videoiden tekemisen ja opetettavien aineiden opettamisen suhteen. Koitin ratkaista tuota tehtävää yksi ihan omin päin aikaisemman opitun perusteella ja suurin vaikeus liittyy noiden merkitevien numeroiden pyöristämisiin. Esimerkiksi etanolin ainemäärä liuoksessa laskettaessa sain tulokseksi 0,43414… Mutta itse pyöristit luvun 0,43mooliin. Toiseksi etanolimolekyylien määrää liuoksessa laskettaessa sain vastaukseksi (käytin siis kyllä sitten tuota 0,43moolia) 2,58946x10potenssiin23 vaikka itse pyöristit luvun 2,6:een. Millä perusteella näitä vastauksia nyt sitten oikein pitäisi pyöristellä? Onko olemassa jotakin selvääkin selvempää sääntöä näihin?

    Vastaa
    • Samuli

      Moi CH ja kiitoksia erittäin hyvästä kysymyksestä! Lupaan tehdä sinulle ensi viikon aikana aiheesta videovastauksen. Nyt vasta tajusin, etten ole tätä asiaa erikseen yhdelläkään videolla käsitellyt. Pyöristyksiin kyllä viittaan videoilla jatkuvasti, kuten tämän sivun videolla 3.

      Pyöristyksiin on siis olemassa lukiolaiselle tarkat ohjeet. Yksinkertaisesti pyöristä vastaus epätarkimman lähtöarvon mukaiseksi. Mutta videovastauksella tulee lisää.

      PS. Jäin muuten ajattelemaan kysymystäsi ja samalla tajusin, että lähes kaikki viimeisen vuoden aikana tekemät videot on tullut tehtyä opiskelijapalautteen perusteella. To-do-listaa on vielä paljon jäljellä ja se kasvaa kaiken aikaa. Hyvä kun kyselette hyviä kysymyksiä!

      Vastaa
      • No mutta.. Täällähän palvelu pelaa! 🙂 Teidänlaisia hemmoja maailmaan lisää ni kaikki voi superisti! 😀 Ja joo, mukava kuulla jos tää prosessi palvelee kumpaankin suuntaan. Me saadaan lisää opittavaa ja te saatte lisää opetettavaa. Toimii! 🙂

        Vastaa
  2. Vincitore

    Voi jestas mitkä sivut! Kiiitos!! Vielä kun vääntäisitte ratakiskosta molekyylien piirtämisen, niin palvoisin maata jalkojenne alla! 🙂

    Vastaa
  3. Nerdanella

    Voi mooli, miten se joskus oli niin vaikeaa. Nyt ihan harmittaa, että ei kemia oikein lukiossa napannut. Onneksi tällaista opetusta on tarjolla, jotta aiheesta voi innostua myöhemminkin!

    Vastaa
  4. Milja

    Tehtävässä 1 kysytään molekyylien määrää, mutta lasketaan kuitenkin hiukkasten määrä. Tämä ei lienee täysin sama asia?

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>