Jaksollinen järjestelmä

Jaksollisen järjestelmän rakenne

Kerrataan jaksollisen järjestelmän rakenne (opittu yläkoulussa). Jaksollinen järjestelmä koostuu jaksoista ja ryhmistä. Jaksoja ovat järjestelmän vaakarivit. Ryhmät ovat pystysuorissa sarakkeissa. Samaan ryhmään kuuluvat alkuaineet ovat kemiallisesti hyvin samankaltaisia.

Kuinka jaksollista järjestelmää luetaan?

Opitaan kuinka jaksollista järjestelmää luetaan (kertaus yläkoulusta). Atomit pyrkivät energeettisesti mahdollisimman pysyvään tilaan, ns. energiaminimiin. Tämä saavutetaan kun atomin uloimmalla elektronikuorella on kahdeksan elektronia eli oktetti (poislukien vety ja helium). Atomin ulkoelektronien määrä nähdään siitä mihin ryhmään atomi kuuluu.

17 vastausta artikkeliin “Jaksollinen järjestelmä”

 1. Suhvi

  Jos 1-3 ryhmät luovuttaa ja 5-7 vastaanottaa elektroneja niin mitä 4 ryhmä tekee? 😐

  Vastaa
  • Samuli

   Ryhmän 4 (hiiliryhmä) alkuaineet voivat luovuttaa tai vastaanottaa elektroneja. Tärkeimpiä ryhmän alkuaineita lukiolaisen kannalta ovat hiili ja pii, jotka muodostavat yleensä kovalenttisia sidoksia (kts. kovalenttinen sidos).

   Vastaa
 2. Isla Lumijärvi

  Paljonkohan maksais, jos Morgan Freeman lukisi lainit, just putting that thought out there…

  Vastaa
 3. Kiitollinen

  Käyn tällä hetkellä uudelleen kemian 1 kurssia, koska en päässyt läpi siitä viime vuonna ja ymmärsin nämä asiat ekaan kertaan elämässäni! Kiitos paljon!

  Vastaa
 4. höntti

  Jos esim. fluorissa järjestysnumero on 9, niin eikö se sillon kuvaa protoneja eikä elektroneja?

  Vastaa
  • Samuli

   Jeps, järjestysluku 9 kertoo, että fluoriatomissa on 9 protonia. Koska atomeissa on aina sama määrä protoneja ja elektroneja, niin kertoo järjestysluku myös atomissa olevien elektronien määrän.

   Vastaa
 5. Jenni

  En ymmärrä minkä takia selostuksen äänestä valitetaan, mä tykkään! Sopivan rauhallinen, mutta kuitenkin jaksaa kuunnella kiinnostuneena! Huippuopetusta!!

  Vastaa
 6. jokuvaa

  Olette ihan mahtavia tyyppejä, päätin ysiluokalla panostaa kouluun ja kaikkien mielestä se oli jo lian myöhästä! Matikka oli kyllä aina 10 mutta kemia ja fysiikka 5 ja 6, panostin täysillä ja sain kuulla että on tämmöstä sivua ja aloin opiskella tämän kautta. Koko ysiluokan ainoasta fysiikan ja kemian kokeista sain 10 ja 9 1/2 ja tällä hetkellä harjoittelen lukion kemian 1 kokeeseen katsotaan mitä saan 🙂 Kiitos paljon !

  Vastaa
 7. Alakoulupoika

  Olen kuudennella luokalla ja kiinnostunut kemiasta ja fysiikasta. Ymmärrän ekalla kerralla. Hyvää kamaa

  Vastaa
 8. Kattsi

  Loistava ääni selostajalla! Persoonallinen ja kiinnostava! 🙂 Muutenki tosi hyvä video! Pitää näitä alkaa opiskelemaan, omista kemian opinnoista on kohta 10 vuotta ja aina ollit vitosen oppilas 🙁 Jospa nyt tehtäisiin viimein muutos asialle! Kiitos!!

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>