Metallisidos

Yli puolet alkuaineista on metalleja. Metallisidos muodostuu metalliatomien välille. Esimerkiksi rautanaulassa miljardit rauta-atomit ovat sitoutuneet toisiinsa metallisidoksin.

7 vastausta artikkeliin “Metallisidos”

 1. Kemisti

  entäpä jos on 2 eri metallia?  kuten Mg ja Fe? miten ne reagoi? ja miten jalometallit reagoi ? esim Sc ja Ag?

  Vastaa
  • Samuli_turunen

   Kaksi tai useampi metallia (kuten esimerkissäsi Mg ja Fe) voivat muodostaa metalliseoksen. Seoksessa Mg ja Fe jakavat uloimman kuoren elektroninsa ja seos on tämän vuoksi myös  mm. sähköä johtava.

   Jalometallit, kuten Ag, muodostavat myös metallisidoksia. 
   HUOM. Sc ei ole jalometalli.

   Vastaa
 2. valelääkäri

  Mitkä tekijät vaikuttavat metallisidoksen vahvuuteen ja miksi?

  Vastaa
  • Samuli

   Metallisidosta ei pidä todellisuudessa ajatella kahden metalliatomin väliin, vaan ”sidos” muodostuu ulointen elektronien delokalisoitunisen myötä (vrt. bentseenirengas) isossa metalliatomien kimpussa. Asia on erittäin hankala selittää lukiotasolla, mutta yksinkertaisesti voidaan todeta, että atomin elektronikonfiguraatio selittää ”sidoksen” lujuuden, kuten muissakin sidoksissa.

   Vastaa
 3. veera

  Selittäisitkö vielä miten metallihila muodostuu ja mistä tietää siihen tulevien ionien ja elektronien määrän?

  Vastaa
 4. Aki

  Rautanaulojahan ei juurikaan liene saatavilla? Kysymys on teräksestä, jossa on sitten muitakin aineita, hilltä kai ainakin.

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>