Ionisidos

Kerrataan ionisidos, joka on alunperin käsitelty yläkoulussa. Ionisidos muodostuu metallin ja epämetallin välille, esim. Mg ja Cl, joista muodostuu MgCl2 eli magnesiumkloridi. Yhdiste sisältää siis kaksi Cl -ionia ja yhden Mg2+ -ionin. Ioniyhdisteitä kutsutaan suoloiksi.

21 vastausta artikkeliin “Ionisidos”

  1. girl

    eiks Magnesium kuuluu ryhmä 17,miks videossa sanotaan että se kuuluu ryhmä 7?apua en taju nyt:(

    Vastaa
    • Samuli

      Magnesium kuuluu ryhmään kaksi ja kloori ryhmään seitsemän. Kuten Janne yllä kirjoittaaa, siirtymäalkuaineiden ei lasketa kuuluvan mihinkään ryhmään ja tämän vuoksi ryhmästä kaksi hypätään ryhmään 13, joka on siis ryhmä kolme.

      Vastaa
    • Janne (Opetus.tv)

      Siirtymäalkuaineet (sarakkeet 3-12) kuuluvat käyttäytymisensä puolesta tavallaan sarakkeeseen/ryhmään 2. Tämän takia kloorin sanotaan kuuluvan ryhmään 7, ei 17.

      Vastaa
  2. Cornerpoint

    Sinulla on kyllä niin koukuttava ääni, että on ihan pakko kuunnella. Ja kyllähän tässä oppiikin, kun todella osaat opettaa! Jes 🙂 Mulla on ollut aina viha-rakkaussuhde kaikkiin luonnontieteisiin, koska en ole ikinä tajunnut niistä mitään vaikka olen kovasti halunnutkin! Nyt kun ymmärrän ja opin niin en pysty lopettamaan 🙂

    Vastaa
    • Samuli

      Kiitoksia paljon palautteesta
      …ja tsemppiä opintoihin!

      Vastaa
    • Nigra Loud

      Muaki kiihottaa sen ääni, runkkaan aina sille vaikka pitäis tehä läksyjä 🙂

      Vastaa
  3. SPL

    Aivan loistavia opetuspätkiä. Tässähän aivan innostuu kemiasta!!! Kiitos Samulille!

    Vastaa
  4. Alias

    Kiitos näistä opetus videoista! Yritän itseopiskella ammattikoulun jäljiltä näitä asiota pääsykokeisiin, ilman näitä mahtavia videoita olisin hukassa. Iso peukku teille!

    Vastaa
  5. Kurssia vaille ylioppilas

    Nää on aivan sairaan hyödyllisiä! Wohoo ja kiitos!

    Vastaa
  6. PunttiAbi

    Ei taida samuli olla painonnostomiehiä. Ikinä en ole nähnyt kiipeilijää tai painonnostajaa käyttävän magnesiumoksidia, pikemminkin magsesiumkarbonaattia.

    Vastaa
  7. Aramhi

    Miksi Natrium haluaa poistaa sen yhden ulkoelektronin pois, jotta se muka pääsisi hyvään oktettiin/energiatasoon tai mikä se nyt olikaan, voisiko joku vastata.

    Vastaa
    • Ellu

      Luopumalla uloimmasta elektronistaan, Natriumin 3. kuori tyhjenee, jolloin sille jää kaksi kuorta ja 2. kuorella on 8 elektronia, jolloin se saavuttaa oktetin 🙂

      Vastaa
  8. Sami

    Miten ryhmään 9-10 kuuluvat vaikka Nikkeli Ni tai Koboltti Co toimivat? Onko näillä 9 tai 10 ulkoelektronia? En ihan ymmärrä miten nämä ryhmät toimivat kun esim hapella vaikka kuuluu ryhmään 16 on 6 ulkoelektronia? Muuttuko asiat kun tulee enemmän kuoria?

    Vastaa
  9. Petri Rautiainen

    Nikkeli Ni ja koboltti Co kuuluvat molemmat niinsanottuihin siirtymäalkuaineisiin, mikä tarkoittaa sitä, että ne alkavat täyttämään neljättä elektronikuorta, vaikka kolmaskaan ei ole vielä kokonaan täysi. Siitä syystä molemmilla on hapetusluvut +2 ja +3, joilla ne voivat muodostaa yhdisteitä. Jos 3. elektronikuorella on oktetti, nämä pitävät tiukasti siitä kiinni ja täyttävät 4. kuorta.

    Vastaa
  10. geologian opiskelija

    Kiitos näistä sivuista. Selkeästi esitettyjen kemian perusteiden avulla on mukava kerrata kemian perusteita pohjana geokemian kurssille. Omasta lukioajasta niin kauan.

    Vastaa
  11. insinööri

    Oot kyllä hengen pelastaja!! amk kemian opettaja ei opeta meitä ( ainakaa yhtä hyvin ku sä) ja ainoot kunnon muistot kemian opinnoista yläasteelta 😀

    Vastaa
  12. Kalevi Härmä

    Miten te kehtaatte opettaa nuorille tällaista valetiedettä!

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>