Diffuusio

Aineiden diffuusio solukalvon läpi selittyy entropian eli yksinkertaistetusti epäjärjestyksen lisääntymisellä. Diffuusio on esimerkki passiivisesta kuljetuksessa, joka tapahtuu spontaanisti.

2 vastausta artikkeliin “Diffuusio”

 1. justme

  miten tässä entropia kasvaa? mielestäni kun kaksi ominaisuuksiltaan erilaista ”tilaa” tasoittuu nii, että tulee yksi samankaltainen isompi tila, epäjärjestys nimenomaan pienenee… tai ymmärrän entropian idean, mutta en ymmärrä sitä selityksenä tässä

  Vastaa
  • Kuvittele tilanne jossa sinulla on kaksi astiaa joiden suut ovat kiinni toisissaan ja niiden välissä on kalvo. Toisessa astiassa on happea ja toisessa tyhjiö. Happimolekyylit törmäilevät astian sisällä kimmoisasti ja jos kalvoon tehdään reikä, niin osa molekyyleistä törmäilee edelleen kimmoisasti kalvoon, mutta osa molekyyleistä menee kalvon läpi olevasta reiästä. Pitoisuusero pienenee ja entropia kasvaa, koska happimolekyylit vievät nyt suuremman tilan.

   Yhtä hyvin toisessa astiassa voisi olla heliumia ja toisessa happea: Kun astian välillä olevaan kalvoon tehdään reikä, tai reikiä niin pitoisuuserot näiden välillä lopulta pienenevät, kunnes molemmissa astioissa on yhtä paljon happea ja heliumia.

   Voit miettiä asiaa vaikka todennäköisyyden kannalta. Jos astiassa yksi on 1000 happimolekyylia ja 5 helium-molekyyliä ja astiassa kaksi on 1000 helium-molekyylia ja 5 happimolekyyliä, niin onhan se jo loogisesti pääteltynäkin selvää että juuri happiatomi pääsee vaihtumaan astiasta yksi astiaan kaksi ja vastaavasti heliummolekyyli astiasta kaksi astiaan yksi.

   Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>