Geneettinen vaihtelu (meioosi)

Videossa jatketaan meioosin käsittelyä ja opitaan kaksi tapaa, joilla mieoosissa syntyy geneettistä vaihtelua.

5 vastausta artikkeliin “Geneettinen vaihtelu (meioosi)”

 1. Miia

  Jos munasolut kehittyvät naiselle ennen hänen syntymää, onko niiden perintöaines kehittynyt hänen kromosomeista vai onko niissä perintöainesta myös hänen vanhemmiltaan, jota hän itse ei ole perinyt?

  Vastaa
  • Jani

   Ei. Munasolut kehittyvät naisen omista soluista (kuten miehilläkin), joiden kromosomit on taas peritty vanhemmilta. Vanhempien osuus geneettiseen perintöön loppuu siis hedelmöityksen hetkellä.

   Vastaa
   • Eetu

    Eikö kuitenkin ole mahdollista (vaikkakin tosi harvinaista), että nainen syntyy kimeerinä eli kahdesta tai useammasta hedelmöittyneestä munasolusta, jolloin munasarjoihin tulee erilainen geneettinen aines kuin muualle. Joitain tapauksia on, joissa naisen synnyttämille lapsille on tehty DNA-testi ja heidän on todettu olevan jonkun muun lapsia ja vasta myöhemmin löydetty kimeria. Tämä ei varmaan liity mitenkään kyseiseen asiaan mutta ajattelin silti mainita.

    Vastaa
 2. opiskelija

  tapahtuuko crossing overia vain meioosin ensimmäisen vaiheen profaasissa vai voiko sitä tapahtua myös metafaasissa? Bios kirjasta saisi sellaisen kuvan että vain profaasissa.

  Vastaa
 3. Turhautunut

  Eikö kromosomi pareissa aina toinen ole äidiltä ja toinen isältä? Miksi tuossa vastinkromosomit ovat äidiltä ja toiset isältä?

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>