Mitoosi

Videossa käsitellään solusykli ja mitoosi, jolla tarkoitetaan solun jakautumista. Mitoosi jaetaan viiteen vaiheeseen mikroskoopilla nähtävien vaiheiden perusteella. Mitoosin vaiheet on tunnettu jo yli sadan vuoden ajan. Mitoosia seuraavalla sytokineesillä tarkoitetaan soluliman jakautumista.

6 vastausta artikkeliin “Mitoosi”

 1. annika

  Yleensä kaikkialla kromosomit näytetään tuollaisena sisarkromosomina ja sitä kutsutaan kromosomiksi. Eikös kromosomi ole tarkan määrityksen mukaa vain tuo puolikas sisarkromosomista ja tuo sisarkromosomi mikä aina näytetään kaikissa kirjoissa on vain näkyvissä mitoosissa. Sen jälkeen kromosomit ovat yksirihmaisina solussa.

  Vastaa
  • Samuli

   Kromosomi tosiaan esitetään yleensä kahtena yhteenliittyneenä SISARKROMATIDINA. Huom. sana kromatidi on eri kuin kromosomi, vaikka kummastakin sisärkromatidista tulee lopulta kromosomi. Tämä on hieman sekavaa, mutta jos oikein tarkkoja ollaan, niin lisäksi on olemassa vielä kromatiini.
   Mutta joo, olet ymmärtänyt asian. Kannattaa googlettaa nuo kolme käsitettä, joilla on pienoinen ero.

   Vastaa
 2. Tommi

  Ihmisellä on 46 kromosomia, 23 äidiltä ja 23 isältä. Kerroit että solun synteesi vaiheen aikana DNA kahdentuu.
  Eli tarkoittaako tämä sitä että solun sisällä synteesi vaiheen jälkeen on 92 kromosomia jotka jakautuu mitoosin aikana sitten kahteen osaan, jotta saadaan molempiin soluihin tuo 46 kromosomia…?

  Vastaa
  • Samuli

   Kyllä juuri näin. Mutta älä nyt kuitenkaan kirjoita, että ihmisellä on 92 kromosomia, vaan ihmisen 46 kromosomia (yksi kromosomi on siis yksi pitkä DNA -ketju) kahdentuvat.

   Vastaa
 3. Atro Niiniluoto

  En ole tutkija, mutta löysin tämä sivun osoitteen Wikipediasta, kun etsin tietoa banaanikärpäsestä, joka on vitsaus ainakin minun kotonani.

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>