DNA (emäsjärjestys ja kodoni)

Videossa käydään läpi, kuinka DNA-juostetta luetaan ja kuinka DNA:n emäsjärjestyksen sisältämä informaatio on muutettavissa proteiinin rakenteeksi.

9 vastausta artikkeliin “DNA (emäsjärjestys ja kodoni)”

 1. bio opiskelija

  hei,
  onko esitumallisilla soluilla myös RNA:ta?

  Vastaa
  • Samuli

   Kyllä. DNA muutetaan transkriptiossa RNA:ksi niin esitumallisilla kuin tumallisillakin soluilla. Tämä on proteiinisynteesin ensimmäinen  vaihe.

   Vastaa
 2. desperate

  tuleeko 3. kurssista videoita. esim typen kierto jne

  Vastaa
  • Samuli

   Moi deperate! Kyllä 3. kurssistakin tulee jollakin aikataululla videoita. En kuitenkaan koe tätä kurssia niin haastavana, että se olisi to-do-listassa ensimmäisten joukossa. Ei siis hyvin todennäköisesti täksi kevääksi vielä ehdi.

   Vastaa
 3. Maria

  Hei, onko lähetti rna:sta puhuessa parempi käyttää L-RNA termiä vai mRNA:ta? Opiskelen tässä yliopiston valintakokeeseen ja videosi ovat olleet mukavaa vaihtelua ja ovat tarjonneet ns.rennompaa opiskelumuotoa! Täydellisiä täyttämään hiljaiset ratikkamatkat

  Vastaa
  • Samuli

   Itse olen aina käyttänyt mRNA, eikä ainakaan yliopisto-opinnoissa muuta kirjoitustapaa käytetty (muistaakseni).

   Vastaa
 4. Tiedon janoinen

  Kiitos mahtavasta sivustosta! Asiat on selitetty ns. arkikielellä ja ymmärrettävästi ja kattaa kaiken, mikä lukioon kuuluukin. Vaikka olen jo lukioni suorittanut, katselen näitä videoita kertauksen vuoksi ja on paljon mukavampaa kuin koulussa:)
  Sellaista ajattelin kysyä, kun kouluaikana minulla oli tehtävä, jossa kysyttiin, kuinka monesta nukleotidista lähetti RNA muodostuu ja vastasin siihen väärin. Vastasin, että niin monesta, kuin se on DNA:sta kopioinut, mutta eihän sitä voi tietää, kuinka pitkää aminohappoketjua se milloinkin kopioi… Mutta tämä oli väärä vastaus. Osaatteko te kertoa, mikä mahtaisi olla tämä nukleotidien määrä, jotta saisin mielenrauhan (mistään ei vastausta tahdo löytyä enkä harmissani aikoinaan sitä viisaammilta kysynyt)?

  Vastaa
  • Samuli

   DNA siis muutetaan ensiksi esiasteiseksi mRNA:ksi (pre-mRNA), joka läpikäy useampia muokkauksia. Videoissa muokkauksista mainitaan splicing (silmikointi), jossa ketjusta poistetaan intronit ja liitetään jääjelle jäänet eksonit yhteen. Tämä koskee siis eukariotti soluja. Prokaryootti soluissa DNA muutetaan suoraan mRNA:ksi.

   Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>