Proteiinisynteesi

Proteiinisynteesi aitotumaisessa solussa

Videossa käydään yksinkertaistetusti läpi proteiinisynteesi aitotumaisessa solussa.

Proteiinisynteesi yleisesti

Tutustutaan videolla yleisesti siihen, kuinka proteiinien tuottaminen soluissa tapahtuu. Samalla käydään läpi joukko keskeisiä biologian käsitteitä.

11 vastausta artikkeliin “Proteiinisynteesi”

 1. Videossa sanotaan, että proteiinisynteesi (translaatio) tapahtuu ribosomin sisällä. Oikein olisi kuitenkin sanoa, että polypeptidiketju syntyy ribosomin pinnalla (ribosomilla).

  Vastaa
 2. Saara

  Kiitos videoista! Hyödyttää huimasti tänä nykyaikana kun ei ole niin paljoa oikeaa opetusta vaan 1300 sivuisesta kirjasta pänttäystä.

  Vastaa
  • Janne (Opetus.tv)

   Videon tekijän eli Turusen Samulin puolesta kiitos palauttesta!

   Vastaa
 3. amiett

  Kiitokset Samuli! Tämä 2. video on mukavan selkokielinen.

  Vastaa
  • Samuli

   Joo, se oli kokeilu toisenlaisesta tyylistä tehdä opetusvideoita. Kiitos palautteesta!

   Vastaa
 4. Ihmettelijä

  Mistä lähetti-rna saa emäkset? Lilluuko ne vapaana tumassa? aminohapot rakentamiseen saadaan ravinnon kautta solulimaan, mutta mistä ihmeestä tuma saa emäksensä?

  Vastaa
  • Toinen ihmettelijä

   Tämä tuli heti itsellänikin mieleen 🙂

   Vastaa
   • Myöhäinen vastaaja

    Moi! Translaatiossa Esiaste-RNA:han eli tumassa rakentuvaan RNA:han emäkset tulee tumassa vapaina olevista nukleotideistä. RNA-polymeraasi tunnistaa mikä RNA-nukleotidi tiettyyn kohtaan tulee. OLETTAISIN että joku entsyymi tämän siirron sitten tekee (vertaisin tätä nyt itse aminohappoketjun rakentumiseen jossa siirtäjä-RNA tuo oikean aminohapon, mutta en ole aivan varma), mutta koska se on yliopistotason juttuja en valitettavasti osaa lukiolaisena tähän vastata :/
    Jos joku jolla on lukiokurssien ulkopuolista tietoa osaa tähän vastat niin olisi mahtavaa!

    Vastaa
 5. Raisa

  Huikee viedo näin lukiolaisen silmin! Tunnilla ollu paljon kysymyksiä eikä mennyt kuin hetki niin sain kaikkiin vastauksen.. 🙂

  Vastaa
 6. Teemu

  Eikös tuossa mRNA kohdassa kuuluisi olla adesiinin parina urasiili eikä toinen adesiini ja tymiinin parina taasen se adeniini?

  Vastaa
 7. Kaisa

  Näitä on kiva kattoo silloin ku ei jaksa lukea tai ei ymmärrä kirjan tekstiä.

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>