Elektroninsiirtoketju (ja mitokondrio)

Katabolisen aineenvaihdunnan viimeinen vaihe on elektroninsiirtoketju, joka on yhteydessä oksidatiiviseen fosforylaatioon. Videossa tutustutaan myös mitokondrion rakenteeseen.

8 vastausta artikkeliin “Elektroninsiirtoketju (ja mitokondrio)”

  1. valelääkäri

    Pitäisikö tuo 4H+ +O2 –> 2 H2O merkitä jotenki toisin, koska varaukset ovat epätasapainossa?=/

    Vastaa
    • Vaari

      Suht turvallisin mielin voinet lisätä vasemmalle puolelle 4e-. Pakko ne elektronit on jostain vesimolekyyleihin saada. 🙂

      Vastaa
    • Samuli

      Moi, olen ajatellut, että video tulee 4. kurssin yhteyteen. Aikataulusta en osaa valitettavasti sanoa.

      Vastaa
  2. hämähäkkimies

    Moi,
    1.kun elektroni on kulkenut kaikki kohdat läpi niin siirtyykö se sitten hapelle niinkuin sanoit videossa? elikkä hapesta tulee negatiivinen ja siihen yhdistyy vielä vety ionit eli protonit ja siitä syntyy vesi? vai mistä ne elektronit tulee siihen?
    2. Kun sanotaan että auringosta saatua energiaa sidosten välissä, esim ATP fosfaatien välissä. niin voiko sitä fotoni energiaa mitenkään kemiallisella kaavalla mainita vai pitääkö kuvailla että semmosta energiaa siellä on?

    Vastaa
  3. Hämähäkkimies

    Moi taas,
    saako yksi elektroni aikaan 2-3 ATP tä? Jos saa niin mistä ne toiset vety ionit tai protoit tulee kun NADH molekyylistä saadaan 2 eletronia ja ainoastaan yks vety ioni?
    En osaa esittää tota kysymystä oikein :/

    Vastaa
    • Frans Hartman

      Jos olen oikein ymmärtänyt, niin yhden glukoosimolekyylin energia riittää optimioloissa tuottamaan sitruunahappokierrossa 4 NADH:ta ja 2 FADH2:ta eli yhteensä 8 vetyä ja elektronia. Olennaista ei kuitenkaan ole protonien ja elektronien tarkka määrä vaan se, että siirtyessään proteiinikompleksilta toiselle kukin elektroni pystyy siirtämään monta vetyionia mitokondrion sisäkalvon rajaamasta tilasta ulos sisä- ja ulkokalvon väliseen tilaan. Tämä konsentraatioero riittää vetyjen takaisinvirtauksessa tuottamaan energiaa suurin piirtein 26-30 ATP-molekyylin muodostamiseen, aiemmin glykolyysissä ja sitruunahappokierrossa syntyneen ATP:n lisäksi.

      Vastaa
      • Tsykoppilas:)

        Jokaista asetyylikoentsyymi-A kohden Yksi FADH2 ja 3 NADH eli toisin sanoen jokaista asetyylikoentsyymi-A:ta kohden 5 elektronia ja 1 Atp 🙂

        Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>