Meioosi

Meioosissa muodostuu sukusolut eli gameetit (munasolu ja siittiösolu). Yhmisen kromosomisto koostuu 46 kromosomista, joista kaksi on sukupuolen määrääviä kromosomeja X ja Y. Videossa opitaan, että meioosi jaetaan kahteen eri päävaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa homologiset vastinkromosomit jakautuvat kahteen soluun. Näin muodostuu haploidinen solu. Toisessa vaiheessa haploidisessa solussa sisarkromatidit jakautuvat vielä eri soluihin. Yhdestä diploidisesta solusta syntyy neljä haploidista solua.

12 vastausta artikkeliin “Meioosi”

  1. Lukion oppilas kuittaa

    Omassa lukiossani on biologian opettaja jonka meioosipiirustuksista ei saanut selvää, tämä selvensi asian ja ymmärrän asian nyt täysin! Kiitos tästä 🙂

    Vastaa
    • Janne (Opetus.tv)

      Luokkatilanteessa on vaikea piirtää yhtä selvästi kuin tietokoneella ajan kanssa tehden. Tsemppiä opiskeluun 🙂

      Vastaa
  2. Hämmentynyt

    Hei, miksei haploidiset sukusolut voi suoraan jakautua toisiksi sukusoluiksi, vaan jakautuva emosolu on diploidinen? Onko tarkoituksena geenien mahdollisimman monipuolinen uudelleenjärjestäytyminen ?

    Vastaa
    • Samuli

      Joo, meioosin tarkoituksena on tuottaa valtava määrä erilaisia haploidisia soluja, jolloin vaihtelevuus populaation sisällä on suurta ja populaatio sopetuu hyvin muuttuviin ympäristö- olosuhteisiin.
      Tsempit opintoihin!

      Vastaa
  3. Miksi näin

    Hei. Miksi meioosi 1:ssa syntyviä soluja sanotaan haploidisiksi vaikka kromosomit niissä ovat X-muotoisia?

    Vastaa
    • Vaari

      Samaa asiaa ihmettelen itsekin. Eikö I jako tuota diploidisia (2n) soluja ja vasta II jako haploidisia (n) soluja?

      Vastaa
      • Vaari

        Äh, huomasin virheeni. Tosiaan jo meioosi I tuottaa kaksi haploidista, jotka edelleen jakautuvat neljäksi haploidiseksi meioosi II:ssa.

        Vastaa
  4. Sanna

    Parentaalinen vai paternaalinen, kun kromosomi peritty isältä? Vrt. maternaalinen äidiltä.

    Vastaa
  5. opiskelija

    Vähän samankaltainen kysymys kun hämmentyneelläkin. Mutta miksi sukusolujen emosolujen tarvitsee ollenkaan kahdennuttaa DNA:tansa? Jos ne jakaantuisivat siitä suoraan niin että vastinkromosomit menisivät eri soluihin niin eikö tulisi sama lopputulos jos tuota meioosin tasausjakoa ei olisi ollenkaan? Vaan onko tässäkin kysymys siitä että saadaan mahdollisimman monia muuntelua ilmentäviä sukusoluja?

    Vastaa
  6. Aarni

    Pikku korjaus: Eiköhän isältä saatu kromosomi ole nimeltään paternaali- eikä parentaalikromosomi (lat. Pater=isä)

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>