Osmoosi

Osmoosi on veden diffuusiota solukalvon lävitse. Videossa käydään osmoosi läpi punasoluesimerkin avulla.

12 vastausta artikkeliin “Osmoosi”

  1. annika

    Mainitsit videon lopussa, että jos solun sisälle siirtyy osmoottisesti liikaa vettä tai sieltä poistuu liikaa vettä niin se on ihmissolulle vaarallista. Voisitko antaa esimerkit, missä tilanteissä näin voisi käydä.

    Vastaa
    • pauliina

      Esim. jos verisuoneen ruiskutettaisiin vettä, niin veren punasolut pyrkisivät tasaamaan konsentraatioerot,jolloin kävisi kuten videolla mainittiin. Punasolut siis periaatteessa räjähtäisivät nestemäärästä (näin tunnilla selitettiin asia). Nyt ei kyllä tule mieleen tilannetta,jossa solun sisältä poistuisi liikaa vettä…

      Vastaa
      • Samuli

        Jeps, Pauliinan esimerkki on hyvä ja mm. sairaanhoitajien on huomioitava tämä laitettaessa potilaita tiputukseen. Kasveilla on jäykkä soluseinä (selluloosaa), eikä solu tämän vuoksi ”räjähdä”.

        Toiseen suuntaan (kutistuminen) voi vaikka yksinkertaisesti mainita, että suolaisen ruuan jälkeen janottaa.

        Vastaa
          • Janne (Opetus.tv)

            ”ES! Se on jumalten juoma, ES Jonnen parhain kuoma, ES saa keulimaan moposi…” vai miten se laulu menikään 😉

  2. Pöljä ihmettelijä

    Jos ihminen syö liikaa suolaista ruokaa, voi seurauksena olla turvotus. Onko tällöinkin kyse osmoottisen tasapainon häiriöstä, jolloin kudokseen kertyy paljon suoloja -> vettä kerääntyy?

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>