Yleinen potenssifunktio ja potenssiyhtälö/-epäyhtälö

Käsitellään yleistä potenssifunktiota $f(x) = x^r$, missä r voi olla mikä tahansa reaaliluku. Funktion f määrittelyjoukko riippuu eksponentin r arvosta.

Videon vaiheet

0:00 Yleisen potenssifunktion lauseke, määrittelyjoukko ja kuvaaja
4:50 Esim 1a: Mikä on funktion $f(x) = x^{\tfrac{1}{3}}$ määrittelyjoukko?
5:45 Esim 1b: (vähän vaikeampi tilanne edellisestä)
7:47 Esim 2a: Ratkaise yhtälö $8 – x^{\tfrac{3}{2}} = 0$
9:08 Esim 2b: Ratkaise epäyhtälö $3x^{\tfrac{2}{3}}>12$

Muistiinpanot

Yleinen potenssifunktio ja potenssiyhtälö/-epäyhtälö
Yleinen potenssifunktio ja potenssiyhtälö/-epäyhtälö
Yleinen potenssifunktio ja potenssiyhtälö/-epäyhtälö, tulostusversio
Yleinen potenssifunktio ja potenssiyhtälö/-epäyhtälö, tulostusversio

4 vastausta artikkeliin “Yleinen potenssifunktio ja potenssiyhtälö/-epäyhtälö”

 1. Anonyymi Anonyymi

  Hei.

  Miksi x^r on määritelty, kun x>0, jos r on murtoluku tai irrationaaliluku?
  Esimerkkinä tuo videossakin esiintyvä f(x) = x^(1/3): Eikö f:n pitäisi olla määritelty kaikilla reaaliluvuilla? Tuo funktiohan vastaa kolmannen juuren ottamista.

  Kiitos!

  Vastaa
  • Janne (Opetus.tv)

   Morjes! Tuo rajaus johtuu siitä, että ilman sitä ajaudutaan seuraavaan ongelmaan: esim. 1/3 = 2/6, mutta x^(1/3) ei ole sama kuin x^(2/6) jos x on negatiivinen.

   Esimerkki: jos x=-27 niin x^(1/3) = -3. Olisi toivottavaa että koska 1/3 = 2/6 niin myös x^(2/6) = -3. Näin ei kuitenkaan ole: jos ajatellaan potenssiin korotus ensin niin: x^(2/6) = (x^2)^(1/6) = 3. Toisaalta jos ajatellaan 6-juuren otto ensin niin: x^(2/6) = (x^(1/6))^2, joka ei ole edes määritelty.

   Tästä monitulkintaisuudesta johtuen murtopotenssissa kantaluvun määrittelyjoukko rajataan joukkoon x>0. Irrationaalipotenssille kantaluvun rajauksen syy pohjautuu samantyyliseen perusteluun.

   Vastaa
   • eri anonyymi

    No voi hippula. Maalikkona tekisi mieli väittää että x^(1/3)=x^(2/6) kaikilla x arvoilla, mutta x^(2/6) != (x^2)^(1/6) kaikilla x arvoilla, siis että tuo yksikäsitteisyys hajoiaisi vasta kun ajatellaan että x^(m/n) = (x^m)^(1/n) rajaamatta lainakan arvoja, jolloin informaatiota katoaa koska esimerkiksi -2^2=2^2. Eritoten kun piirtää kuvaajan x^(1/3) niin määrittelyjoukko näyttäisi olevan koko reaalilukujen joukko, mikä mielestäni on ristiriidassa tehtävän a kanssa.

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>