Johdanto, määritelmä ja ominaisuuksia
Eksponenttifunktioiden avulla voidaan mallintaa mm. käytetyn auton hinnan alenemista suhteessa auton ikään ja bakterien määrän lisääntymistä ajan funktiona ja radioaktiivisen aineen hajoamista. Koronkorko- ja sijoituslaskennassa eksponenttifunktiot ovat korvaamattomia työkaluja.
Videolla käsitellään eksponenttifunktion määritelmä: f:R→]0,∞[,f(x)=ax, missä a>0. (Huomaa, että funktioiden f(x)=ax ja g(x)=(1a)x=a−x kuvaajat ovat toistensa peilikuvia y-akselin suhteen.)
Lisäksi videolla käsitellään muutamia eksponenttifunktion ominaisuuksia kuvaajan avulla.
Muistiinpanot
Päättele ilman laskinta kumpi on suurempi
Käsitellään kolme esimerkkiä tilanteista, joissa eksponenttien laskusääntöjen ja eksponenttifunktion aidon kasvavuuden (kantaluku yli 1) tai aidon vähenevyyden (kantaluku 0:n ja 1:n välissä) avulla päätellään kumpi kahdesta luvusta on suurempi.
Muistiinpanot
Raja-arvoesimerkki
Lasketaan raja-arvo limx→28−2x+122x−16.
Muistiinpanot
Esimerkki: kantaluvun määrittäminen
Määritetään funktion f(x)=(2k2+k)x kantaluku 2k2+k niin, että funktio f on aidosti vähenevä. Täytyy siis ratkaista k niin, että eksponentin kantaluvulle 2k2+k pätee, että 0<2k2+k<1 ja tällöin funktio f on aidosti vähenevä eksponenttifunktio:
paskaa imo :D, mitä on x^5x+1 derivaatta?
Tämäpä selevä 😀 Oletan, että tarkotat x^(5x) + 1. Mikäli oletin oikein, lausekkeen saa derivoitua esittämällä ensimmäisen termin ensin e-kantaisen eksponenttifunktion avulla ja derivoimalla sitten; elikkäs näin: http://bit.ly/1wswvYh
Laadukkaita videoita. Kiitos paljon näiden tekemisestä ! P:
Kohdan 4 video kadonnut/ei näy
Jes, nyt ko. ongelma on korjattu, kiitos huomiosta! 🙂 -Janne