Vko 6/2012: Die Hard 3, neljän litran mittaaminen

Die Hard 3 -elokuvassa John McClane (Bruce Willis) ja Zeus Carver (Samuel L. Jackson) joutuvat pulmallisen tilanteen eteen. Heillä on viisi minuuttia aikaa mitata kolmen ja viiden gallonan astioita käyttämällä suihkulähteestä tasan neljä gallonaa vettä viiden gallonan astiaan. Kuinka tehtävä onnistuu…

Ote elokuvasta

Tehtävän ratkaisu

Ratkaisun esitys suunnatun verkon avulla

Die Hard 3 -pulman ratkaisu suunnatun verkon avulla

Kuvassa vasemmanpuoleiset koordinaattiarvot tarkoittavat kolmen gallonan (tai litran) astian sisältämää vesimäärää ja jälkimmäiset koordinaatit vastaavasti viiden gallonan/litran astian sisältämää vesimäärää. Kunkin nuolen suunta osoittaa mihin suuntaan voidaan kulkea. Täytyisi siis lähteä kohdasta (0,0) ja päästä joko pisteeseen (3,4) tai (0,4) eli oleellista on, että isommassa astiassa on neljä gallonaa/litraa vettä.

3 vastausta artikkeliin “Vko 6/2012: Die Hard 3, neljän litran mittaaminen”

 1. Itse ratkaisin tämän seuraavasti (tuon suunnatun verkon esitystä käyttäen): (0,0) -> (3,0) -> (0,3) -> (3,3) -> (1,5) -> (1,0) -> (0,1) -> (3,1) -> (0,4).
  Eli koska 3 + 3 = 6 = 5 + 1, saan 3 litran astiaan 1 litran. Siirrettyäni 1 litran 5 litran astiaan ja lisättyäni siihen 3 litraa tulee sinne 4 litraa. Tämän jälkeen tuon diehardin katsominen tuntui vähän kummalta, luulin että ratkaisussani oli virhe. Mutta kuten tuosta kuvaajastakin näkee, pääsee (0,4):ään kahta reittiä.

  Vastaa
  • Janne Cederberg

   Morjes Aleksi! Joo, voi tosiaan hyvin tehdä noinkin. Tuon verkon avulla voi hyvin myös miettiä niin, että lähtee (3,4) tai (0,4):stä ja tulee (0,0):aan "takaperin" niin löytää eri ratkaisuja.

   Vastaa
 2. L.L

  Ensin otetaan 5 Gallonan mitta täyteen vettä, otetaan pois 3 gl(?) Ja laitetaan jäljelle jääneet 2 gl 3 gl astiaan, laitetaan 5 gl astia täyteen ja kaadetaan 3 gl astiaan, missä on 2 gl, 5 gl astiaan jää 4 gl.

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>