Vko 7/2012 – Musta vai valkoinen hattu?

Neljä miestä on asetettu seisomaan jonossa alla esitetyllä tavalla. He tietävät, että valkoisia lippiksiä on yhteensä kaksi ja mustia lippiksiä kaksi. He tietävät myös, että heitä on yheensä neljä. Henkilöt eivät saa käännellä päätään eivätkä saa ottaa hattua päästään tai muutenkaan yrittää ylöspäin katsomalla selvittää minkä värinen hattu omassa päässä on. Lukuunottamatta oikealla seinän takana olevaa henkilöä, muut näkevät edessään olevien henkilöiden hattujen värit. Henkilöille annetaan tehtäväksi sanoa ääneen oman hattunsa väri heti kun onnistuu sen päättelemään.

Kuka henkilöistä pystyy päättelemään hattunsa värin ensimmäisenä ja millä perusteella?

Miehet ja hatut

Ratkaisu

5 vastausta artikkeliin “Vko 7/2012 – Musta vai valkoinen hattu?”

 1. Joonas Taipale

  Toinen vasemmalta, sillä kahdella etummaisella on oltava eri väriset lakit. Muussa tapauksessa kolmantena jonossa oleva tietäisi saman tien oman lakkinsa värin. Koska kolmas ei sano ääneen lakkinsa väriä, toinen tietää että hänellä on oltava eri värinen kuin ensimmäisellä.

  Vastaa
 2. Ville Laitila

  Yritin miettiä pulmaan ratkaisua headerin kuvauksen perusteella, mutta siinä lienee virhe: lukee ”edessään olevan” eli tarkoitetaan vain yhtä henkilöä. Tällöin kai tehtävä on mahdoton.

  Vastaa
  • Janne Cederberg

   Joo, olet Ville oikeessa! Pitäisi lukea ”…edessään olevien…”

   Vastaa
 3. Ida

  Viimeinen sillö hän näkee kaikkien muiden lippisten väri ja jos kaikkia on kaksi hän voi päätellä mitä näkyy vain yksi niin se on silloin hänellä

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>