Vko 40/2013 – Hanoin tornit

Tehtävänanto
Ratkaise Hanoin tornit -pulma mahdollisimman monella kiekolla, mutta vain pienintä mahdollista siirtomäärää ($2^n-1$) käyttäen.

7 vastausta artikkeliin “Vko 40/2013 – Hanoin tornit”

 1. Ari Heino

  Silmät kiinni on muistaakseni mennyt itse tehdyllä 8 kiekon versiolla. Kun idean keksii, rajoituksena toimii lähinnä keskittyminen.

  Vastaa
 2. Ari Heino

  Tuohan on hyvin matemaattisesti kaunis ja yksinkertainen tuo ratkaisumalli: pienin kiekko liikkuu jokta toisella siirrolla, 2. pienin joka neljännellä jne. Pitää myös ajatukset koossa missä mennään!

  Vastaa
  • Janne (Opetus.tv)

   Aa, joo, en ite oo tuota pyöritellyt riittävästi, että olisin tuon säännönmukaisuuden huomannut, kiitos Ari 🙂

   Vastaa
   • Ari Heino

    Joo, ja samaten se, mihin tappiin kiekko pitäisi siirtää on aina ”helppo” sanoa! Jos meillä on tapit A, B ja C ja tarkoituksena on siirtää pariton määrä kiekkoja tapista A tappiin C, siirrä eka kiekko tappiin C. Parillisella kiekkomäärällä siirtosarja aloitetaan laittamalla eka kiekko tappiin B. Tämä idea toistuu rekursiivisesti sitten millä tahansa kiekkomäärällä. (Testaa 1, 2, 3, … kiekolla.) Kyseessä on tavallaan ”fraktaalimainen” pulmatehtävä (itse juuri keksin tuon ilmaisun) 🙂 Näillä vinkeillä pitäisikin jo olla helppo ratkaista ongelma!

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>