Vko 39/2013 – Lamppu ja kolme katkaisijaa

Tehtävänanto
Huoneessa on kolme valokatkaisijaa, joista yksi kontrolloi yllakolla olevaa valoa. Sinun on selvitettävä oikea katkaisin, mutta saat käydä ullakolla vain kerran.

10 vastausta artikkeliin “Vko 39/2013 – Lamppu ja kolme katkaisijaa”

 1. Nig

  poraat suuren reijän ullakon lattiaan nähdäksesi millä katkaisijalla valo syttyy.

  Vastaa
 2. spengu

  jos 1 katkaisija vaikuttaa ullakkoon, niin 2 muuta vaikuttavat alakerran valoihin. eli se joka ei alakerrassa sytytä valoja sytyttää ullakolla

  Vastaa
 3. vahvetti

  Katkaisimia on siis kolme, aloitat pitämällä katkaisija numero 1 päällä jonkin aikaa, ja sen sammutettuasi käännät katkaisija numero 2 päälle. Nyt menet ullakolle. Jos lamppu palaa niin katkaisija numero 2 on oikea. Jos valo ei pala niin kokeile lamppua kädelläsi, jos se on kuuma niin se tarkoittaa että lamppua on käytetty eli oikea katkaisija on numero 1. Jos lamppu ei pala eikä ole kuuma niin oikea katkaisija on täten katkaisija numero 3.

  Vastaa
  • Aku506

   Varsin hyvä idea. Itselleni ei olisi tullut mieleenikään.

   Vastaa
   • Janne (Opetus.tv)

    Totta, se on tietty mahollisuus; ajatus oli, että kaikki on aluksi pois päältä, mutta se ei ollut selvästi sanottuna.

    Vastaa
    • Janne (Opetus.tv)

     Se on tietty aina mahdollista 🙂 Oletetaan lamppujen toimivan 🙂

     Vastaa
 4. Timo

  Mennään todennäköisyyksillä. Valitaan summamutikassa yksi katkaisin, joka todennäköisyyslaskennan perusteella on väärä. Jäljelle jää kaksi muuta katkaisijaa ja tämä tekee tehtävästä helpon. Lähetetään fyysikko tarkistamaan asia.

  Vastaa
 5. Neropatti

  Kaikki kytkimet päälle. Alemmissa kerroksissa kulkua ei rajoitettu, joten katsotaan mitkä kaksi kytkintä ohjaavat muita, kuin ullakon valoa. Ei tarvitse käydä ullakolla kertaakaan.

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>