Fysiikka

Fysiikka on empiirinen luonnontiede, jossa luonnon perusrakennetta ja -ilmiöitä pyritään ymmärtämään ja selittämään käyttäen luonnosta kokeellisin menetelmin saatavaa tietoa. Tavoitteena on löytää luonnossa yleispäteviä lainalaisuuksia ja esittää ne matemaattisina
malleina.

Fysiikan opiskelulle luonteenomainen kokeellisuus voi olla aihepiirin, opetuksen vaiheen ja välineiden mukaan opiskelijoiden omakohtaista työskentelyä, opettajan esittämiä demonstraatioita, vierailujen, videoiden tai vain kerronnan kautta tapahtuvaa toimintaa. Kokeellisuudella tuetaan opiskelijaa omaksumaan uusia luonnontieteellisiä käsitteitä, periaatteita ja malleja. Fysiikan opiskelu kehittää opiskelijan kokeellisen työskentelyn ja yhteistyön taitoja. Kokeellisuus auttaa opiskelijaa hahmottamaan luonnontieteiden luonnetta ja tukee luonnontieteellisen ajattelun kehittymistä.

18 vastausta artikkeliin “Fysiikka”

 1. Ava

  Kiitos Janne!!!! :-* Selkeät videot ja esimerkit, varmasti hitaampikin ymmärtää 😉 Hyvää opetusta. Kiitos kaunis maksuttomasta mahdollisuudesta opiskella ja kerrata fykema! Loistavaa työtä.

  Fanituksin ja riemuhalein Ava Älyvuodosta 😉

  Vastaa
  • Janne Cederberg

   Kiitos palautteesta Ava! Huikeeta jos videoista on iloa! 🙂

   Nämä fysiikan videot on itse asiassa pietarsaarelaisen Vesa Maanselän tekemiä ja hänen luvallaan täällä julkaistuja, creditit vaan ei ole vielä selvästi esillä 🙂 itse teen noita matematiikan videoita ja hallinnoin sivustokokonaisuutta.

   Jos on ideoita niin saa ehdottomasti niitä esittää 🙂

   Yt, Janne C

   Vastaa
 2. Ava

  Ahaa, teitä onkin näköjään enempi mukana tässä! 😉 Suuri kiitos myös Vesalle ja Samulille ja kaikille mukana oleville! Aivan huippua, kun nyt voi suomenkielisiä opetusvideoita katsella juutöttöröstä! Olen itsekin suuri The Khan Academyn fani ja miettinyt hänen luentojaan kuunnellen, että voi, kunpa olisi vastaavia suomalaisia videoita 🙂 Ymmärrän aika hyvin englantia, mutta niin moni, joka ei osaa kieltä, jää paitsi niin hyvästä ja hienosta opetuksesta.

  Me Älyvuotolaiset ja Notskilaiset ollaan lääkishakijoita, joten on osattava täydellisesti lukion kemia, fysiikka sekä bilsa. Matematiikasta on myös toki hyvin paljon hyötyä laskuissa, vaikkei sitä pääsykoevaatimuksena olekaan. Eli teidän videoistanne on takuulla hyötyä myös meikäläisille! 😉 Nyt vaan innolla odotellaan, koska saadaan lisää videoita ahmittavaksi! Erinomainen apu lukemisen oheella. Onko teillä bilsaakin tulossa tänne? 🙂 Ohimennen Samuli mainitsi eräällä videolla, että: ”sokerimolekyyliä onkin jo käsitelty meidän yhteyttämis ja soluhengitysvideoilla…”, eli sellaisiakin on? 😀

  Vesalta kysyisin, että saako tehtävien vastauksia johonkin, jotta voi tarkistaa menikö laskut oikein. Videoissa ei näytetä kaikkien esimerkkitehtävien vastauksia.

  http://www.notski.fi/ tarjoaa myös ilmaista valmennusta lääkisläisille! Ihana huomata, että teitä hyviä heppuja onkin enemmän olemassa ;-* Suuren työn teette meidän hyväksemme, kaikkien, jotka tarvitsevat apua luonnontieteissä. Aivan mahtavaa!

  Suuret kiitokset vielä tästä mahdollisuudesta! Ootte ihania <3

  Vastaa
  • Janne Cederberg

   Moroo! Iso visio on laajentaa muihinkin aineisiin kuin luonnontieteisiin, aika näyttää 🙂 Laitoin Vesalle ja Samulille viestiä kysymyksistäsi.

   Vastaa
 3. Samuli Turunen

  Tässä opetusTV:ssä yhdistyy muutama eri projekti ja materiaali on vielä hieman levällään. Orgaanisen kemian osuus ja esimerkiksi viittaukset hiilihydraatteihin tulevat ensi viikon aikana. Tässä varmaan kuukauden sisällä tulee laajasti myös kemian 2., 3. ja 4. kurssit…
  Bilsan metariaalia on kyselty ja kevään aikana aion tehdä kattauksen solubiologiaan ja biokemiaan.
  Kiitoksi palautteesta ja tsemppiä pääsykokeisiin!
  T:Samuli

  Vastaa
 4. Kvaakki

  Moi! Tuleeko tänne Fysiikan 3 kurssia: Aallot? Tästä Opetus tv:stä on ollut mulle korvaamaton apu kotona yksin näiden kurssien kanssa pähkäillessä. Kiitos! 🙂

  Vastaa
 5. walid

  Hei ! kiitos videoista ollut paljon apua, koska olisi mahdollisesti fysiikka 3 kurssi tulossa ?

  Vastaa
  • jcederberg

   Morjes! Vesku puhui harkitsevansa FY3-kokonaisuutta jopa jo loppukeväästä 🙂
   2013/3/24 Disqus

   Vastaa
 6. elina

  Olisi kyllä mahtavaa jos FY3 kerkeisi tuleen vielä ennen kevään pääsykokeita, eli ennen toukokuun puoltaväliä! 🙂

  Vastaa
 7. Vesa Maanselkä

  Hei! Ensimmäinen video on valmiina!

  Vastaa
 8. luokanope

  Suuri kiitos selkeistä ja havainnollisista fysiikan videoista myös luokanopettajan suunnalta. Näistä on ollut suuren suuri apu palauttaessa mieleen fysiikan juttuja, joita myös tulee alakoulun puolella opetettua..Omat tiedot kun on melko puutteelliset, niin on hienoa, että ennen opetusta voi tarkistaa asiat näin luotettavasta lähteestä (eikä turvautua googlen antimiin…) 🙂

  Vastaa
  • Janne (Opetus.tv)

   Hienoa jos videoista on alakoulussa myös hyötyä! 🙂

   Vastaa
 9. Essi Emilia

  Hei! Tarvitsisin apua. Olen laittamassa äänentoistoa tilaisuuteen, jossa käytettävän huoneen pituus on 12 m ja leveys 8 m. Tilaisuuden järjestäjällä on 4 x 30 W – ja 4 x 0 W – kaiutinsetit. Voiko tähän tilaan laittaa nämä kaikki kahdeksan kaituinta ilman, että 85 dB ylittyy?

  Saisinko myös laskutoimituksen? 🙁

  Vastaa
 10. Erkki Laitila

  Metafysiikka on hieno teema. Olen perustanut Meta-yliopisto nimisen foorumin, kirjoittanut systeemiajattelusta kirjoja, joista viimeisimmässä tein luonnoksen Metayhteiskunnaksi, jonka taustalla on olio-ohjelmoinnin ajattelutavat.
  Metafysiikka on mielestäni kuin subjekti ja fysiikka verbi, koska se kuvaa voimaa, tekemistä. Se on voiman koti.

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>